دانشنامه ساختمانمصالح

توری مرغی چیست و چه کاربردهایی دارد؟ ایرانی بهتر است یا چینی؟

توری مرغی شاید برای کسانی که آشنایی چندانی با آن نداشته باشند مقداری گمراه کننده باشد. توری‌های مرغی در واقع نوعی از توری‌های مفتولی موجود در بازار هستند. توری‌های مرغی در صنعت ساختمان با توجه به ویژگی‌هایشان کاربرد زیادی دارند. توری مرغی چیست و چه کاربردهایی دارد از جمله پرسش‌هایی هستند که در این مقاله از ویکی ساختمون به آن‌ها پرداخته می‌شود.

توری چیست؟

قبل از اینکه به توری مرغی بپردازیم، بد نیست تعریف مختصری از توری داشته باشیم. توری‌ها در واقع شبکه‌ای فلزی بافته شده از سیم‌های مفتول یا برش و کشش ورق‌های فلزی و فولادی هستند. ضخامت توری‌های فلزی مختلف است و همین موضوع مبنای تقسیم بندی آن‌ها است. خاصیت اصلی توری امکان بهره‌گیری از خصوصیات سیم مفتول یا ورق فلز است.

انواع توری فلزی

همان‌طور که در بالا نیز عنوان شد، توری‌های فلزی را یا از مفتول یا از ورق‌های فلزی و فولادی تهیه می‌کنند. از این رو توری‌ها را می‌توان در دو دسته زیر قرار داد.

  • توری مفتولی (Metal chain link netting)
  • توری ورقه‌ای (Metal expanded lath)

با توجه به موضوع بحث یعنی توری مرغی چیست در این مقاله بیشتر توری مفتولی مورد بحث قرار می‌گیرد.

انواع توری فلزی

توری مفتولی

مفتول‌های سخت و محکم به دو صورت ساده و آجدار تولید می‌شوند که برای اتصال از جوش‌دادن یا بافتن آن‌ها به هم استفاده می‌کنند و به شکل ورق‌های رولی عرضه می‌شوند. ضخامت مفتول‌ها و اندازه چشمه‌ها (شبکه‌های توری) با توجه به نوع کاربری متفاوت است.

از ویژگی‌های مهم توری مفتولی می‌توان به مقاومت خوب در برابر سایش اشاره کرد. این امر بستگی به کم‌کربن و پرکربن بودن توری مورد نظر دارد.

انواع توری مفتولی

توری‌هایی که با استفاده از سیم مفتولی تولید می‌شوند بر اساس قطر سیم مفتول، نوع بافته شدن رشته‌ها در یکدیگر، اندازه چشمه و شکل چشمه دسته بندی شده‌اند. در ادامه به انواع توری‌های مفتولی پرداخته شده است.

  • توری مرغی
  • توری حصاری
  • توری گابیون
  • توری پرسی
  • توری جوشی
توری مرغی سبک‌ترین نوع توری موجود در بازار است. در دو نوع گالوانیزه سرد و گرم تولید می‌شود. نوع گرم بیشتر در ایران تولید می‌شود و نسبت به نوع سرد که عمدتاً وارداتی و ساخت چین است از کیفیت و استحکام بیشتری برخوردار است. این نوع توری، از مفتول گالوانیزه با ضخامت 20 تا 25 میکرون است که توسط دستگاه‌های صنعتی و با چشمه‌های 1 و 3/4 اینچ بافته می‌شود.
توری حصاری دارای شبکه‌هایی با شکل لوزی بوده و سیم مفتول‌ها به صورت قلاب در هم بافته شده‌اند. کاربرد اصلی آن در فنس و حصارکشی می‌باشد. مفتول مورد استفاده در این توری‌ها قطری در دامنه 2 تا 3 میلی‌متر دارند. ابعاد چشمه‌ها از 5 تا 8 سانتی‌متر متغیر است.
توری گابیون توری گابیون از نظر ساختار و شکل شبیه به توری مرغی است با این تفاوت که در توری گابیون چشمه‌ها با سه دور تابیده شدن مفتول به دور یکدیگر تولید می‌شود. همچنین ضخامت سیم مفتول در توری گابیون به مراتب بیشتر از ضخامت سیم مفتول در توری مرغی است. برای اطلاعات بیشتر به مقاله «گابیون چیست و چه کاربردهایی در دکوراسیون داخلی و خارجی دارد؟» مراجعه کنید.
توری پرسی توری پرسی هم نوعی سیم مفتولی است که از چشمه‌های مربعی و مستطیلی شکل بهره می‌برد. این توری از جوش‌دادن و پرس کردن سیم‌ها ساخته می‌شود. برای تولید توری فولادی پرسی می‌توان از موج دادن سیم‌های فلزی استفاده کرد. از نظر وزنی این توری‌ها سنگین هستند به همین دلیل از دوام بالایی نیز برخوردار هستند. این نوع توری‌ها در سایزهای ۲ تا ۶ میلی‌متر تولید می‌شوند و معمولاً در ابعاد ۲ در ۱ به شکل تار و پود بافته می‌شوند.
توری جوشی توری‌های جوشی در بازار اغلب تحت عنوان مش شناخته می‌شوند. این توری‌ها از جوش دادن یک سری مفتول‌های فولادی در کنار هم تولید می‌شوند که قطر متفاوتی دارند و همین مسئله باعث افزایش استحکام می‌شود. استحکام زیاد این نوع مش باعث شده تا انعطاف‌پذیری زیادی نداشته باشند.

توری مرغی چیست؟

بعد از پرداختن به توری و انواع آن به موضوع اصلی یعنی همان پرسش توری مرغی چیست که در ابتدای مقاله مطرح شد، خواهیم پرداخت.

در پاسخ به پرسش توری مرغی چیست باید گفت که توری مرغی در واقع سبک‌ترین نوع شبکه‌های توری ساخته شده از مفتول‌های فولادی هستند که به دلیل کاربرد گسترده‌ای که در ساخت لانه حیوانات به ویژه طیور داشته است، در حال حاضر در بازار تحت این عنوان خوانده می‌شوند.

توری مرغی چیست؟

کاربرد گسترده این توری‌ها در لانه سازی برای حیوانات به قیمت پایین آن‌ها بر می‌گردد. این هزینه پایین موجب شده است که از توری‌های مرغی در صنعت ساختمان نیز استفاده‌های زیادی بکنند. استفاده از توری در ایزوگام و یا دور ستون‌ها از مهم‌ترین کاربردهای توری‌های مرغی است که در ادامه به آن‌ها پرداخته می‌شود.

مشخصات توری مرغی

بعد از پرداختن به اینکه توری مرغی چیست در جدول زیر مهم‌ترین مشخصات و ویژگی‌های این نوع از توری‌های مفتولی فولادی آورده شده است.

مشخصه مشخصات
نوع مفتول مفتول گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم
اندازه مفتول از 0/4 تا 0/7 میلی‌متر
ابعاد چشمه 1، 1/2 و 3/4 اینچ
طول طاقه 20 و 45 میلی‌متر
عرض 90، 120 و 150 سانتی‌متر
میزان پوشش طاقه 40/5 متر برای طاقه ایرانی 90 سانتی‌متری با طول 45 متر
وزن چینی 5 تا 5/5 و ایرانی 7 تا 8 کیلو در توری با عرض 90 سانتی‌متر

توری مرغی چگونه ساخته می‌شود؟

بعد از پاسخ به پرسش توری مرغی چیست بد نیست مروری بر فرآیند ساخت توری‌های مرغی نیز داشته باشیم. توری‌های مرغی به دو صورت خودکار و دستی ساخته می‌شوند.

توری مرغی چگونه ساخته می‌شود؟

روش خودکار

در روش تولید خودکار ساخت توری مرغی، اول از همه مفتول در دستگاه قرار می‌گیرد و روکش‌دهی می‌شود. در مرحله بعد مفتول روکش‌دار وارد بخش حصاربافی می‌شود. بعد از آن مفتول‌ها به یکدیگر پیچ می‌خورند و قالب لوزی شکلی که به آن چشمه گفته می‌شود، شکل می‌گیرد. در آخر کار هم ابتدا و انتهای توری توسط سیم‌پیچ اتوماتیک، محکم می‌شوند.

بیشتر بخوانید: میلگرد حرارتی چیست و چگونه اجرا می شود؟

روش دستی

در روش تولید توری مرغی به روش دستی همه مراحل بالا به جای دستگاه توسط یک یا دو نفر اجرا می‌شود. در فرآیند دستی ساخت توری مرغی، سیم مفتول گالوانیزه به دور قالب می‌پیچد تا فرم بگیرد. پس از اینکه مفتول‌ها به هم بافته شدند، دوسر حصار توسط فرد با پیچ‌گوشتی بافته می‌شوند. در نهایت توری آماده شده به صورت رول درآورده می‌شود.

کاربردهای توری مرغی در ساختمان سازی چیست؟

توری‌های مرغی کاربردهای گسترده‌ای دارند اما در این نوشتار صرفاً به کاربردهای متنوع آن در مراحل مختلف ساختمان سازی پرداخته شده است.

کاربرد توری مرغی در ستون‌ها

از توری‌های مرغی به دلیل ارزان و نازک بودن به عنوان یک ابزار نگهدارنده، افزایش مقاومت و استحکام ستون و ساده سازی پرداختن به ستون استفاده می‌شود.

کاربرد توری مرغی در ایزوگام

استفاده دیگر توری مرغی در اجرای ایزوگام است. در کاشی و سرامیک کاری سرویس‌های بهداشتی یا هر فضایی که با استفاده از ایزوگام عایق بندی شده است، ابتدا باید یک لایه سیمان روی ایزوگام به کار گرفته شود. به منظور اطمینان از چسبندگی مناسب میان ایزوگام و لایه سیمان از توری‌های مرغی استفاده می‌شود.

کاربرد توری مرغی در گچ کاری

توری‌های مرغی به دلیل نازک و سبک وزن بودن و صد البته قیمتی پایین‌تری که نسبت به سایر انواع توری‌ دارند، به عنوان ابزار تسهیل کننده انواع گچ کاری‌ها روی ستون‌ها، دیوار و سقف استفاده می‌شوند. توری مرغی باعث بالا بردن مقاومت گچ شده و از ترک خوردن آن جلوگیری می‌کند.

کاربرد توری مرغی در سقف

توری مرغی در ساخت و عایق کاری سقف‌ها نیز کاربردهای زیادی دارد. در سقف‌های شیروانی  یا سوله‌ها برای ایجاد عایق‌های صوتی و حرارتی و برودتی از پشم شیشه همراه با یک لایه توری استفاده می‌شود.

برای اتصال و محکم کردن پشم شیشه به سقف باید از وسیله‌ای استفاده کنیم که هم دوام و مقاومت بالایی داشته باشد و هم به مرور زمان دچار خوردگی و زنگ زدن نشود. بهترین گزینه برای این کار توری مرغی گالوانیزه می‌باشد که مقاومت بالایی در مقابل زنگ زدگی و خوردگی دارد.

مزایای توری مرغی نسبت به سایر انواع توری چیست؟

توری‌های مرغی به توجه به ویژگی‌ها و ساختاری که دارند، یک سری مزایای قابل توجه نسبت به سایر انواع توری‌های فلزی دارند که مهم‌ترین آن‌ها در زیر خلاصه شده است.

  • مقاوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی
  • ایجاد تهویه مناسب
  • وزن سبک و قابلیت حمل آسان
  • سرعت و سادگی در اجرا
  • قیمت مناسب
  • مناسب برای غذا دادن به حیوانات

تفاوت توری مرغی ایرانی با توری مرغی چینی

تفاوت توری مرغی ایرانی با توری مرغی چینی

همان‌طور که در بالا نیز عنوان شد، توری‌های مرغی در دو نوع ایرانی و چینی در بازار موجود هستند. این دو نوع توری مرغی تفاوت‌هایی از نظر مشخصات ساختاری با یکدیگر دارند که اهم آن‌ها در جدول زیر خلاصه‌وار آورده شده است.

مشخصه توری مرغی ایرانی توری مرغی چینی
جنس گالوانیزه سرد و گرم گالوانیزه سرد
طول رول 45 مترطول 45 مترطول
عرض 90 سانتی‌متر و 120 سانتی‌متر 90 سانتی‌متر و 120 سانتی‌متر
وزن هر رول رول 90 سانتی‌متری برابر با 6 تا 9 کیلوگرم و رول 120 سانتی‌متری برابر با 6/5 تا 14 کیلوگرم رول 90 سانتی‌متری برابر با 5 تا 6 کیلوگرم و رول 120 سانتی‌متری برابر با 6 تا 8 کیلوگرم
ابعاد چشمه 2 و 2/5 سانتی‌متر 2 و 1/7 سانتی‌متر
ضخامت سیم 24، 22، 25 تا 42 میلی‌متر 22 و 24 میلی‌متر
عرض توری 90، 100، 120، 150 و 180 سانتی‌متر 90، 100، 120، 150 و 180 سانتی‌متر

 به طور کلی مهم‌ترین تفاوت‌های میان توری‌های مرغی چینی و ایرانی را می‌تواند در چند مورد زیر بیان کرد.

  • اول از همه اینکه توری‌های مرغی ایرانی در دو نوع گالوانیزه گرم و سرد تولید می‌شوند اما نوع چینی فقط به صورت سرد در کشور موجود است.
  • توری‌های گالوانیزه گرم که فقط نوع ایرانی آن در کشور موجود است، نسبت به نوع سرد (ایرانی و چینی) کیفیت و استحکام بیشتری دارند.
  • وزن توری مرغی ایرانی نسبت به توری مرغی چینی بیشتر بوده و این به دلیل ضخامت بیشتر مفتول‌های توری مرغی ایرانی است.
  • قیمت توری مرغی ایرانی نسبت به قیمت توری مرغی چینی بیشتر بوده و برای کارهای بلند مدت بسیار به‌صرفه‌تر است.

توری مرغی پلاستیکی چیست؟

در پاسخ به پرسش توری مرغی پلاستیکی چیست باید گفت که با توجه به کاربردهای گسترده‌ای که توری‌های مرغی دارند، نوع پلاستیکی این نوع از توری‌ها نیز در بازار موجود شده است. توری پلاستیکی در طیف گسترده‌ای از دهانه‌ها (اندازه سوراخ)، وزن و ضخامت‌های مختلف تولید می‌شود.

توری مرغی پلاستیکی چیست؟

در ساخت توری‌های مرغی پلاستیکی از فرآیندهای اکستروژن، گسترش و یا بافندگی استفاده می‌شود. مشخصات اصلی توری‌های مرغی پلاستیکی در جدول زیر خلاصه شده است.

مشخصه مشخصات
وزن 650 گرم به ازای هر مترمربع
عرض 1، 1/2، 1/5، 2 و 2/5 متر
طول به طول 30 متر
رنگ بندی در رنگ‌های قرمز، سفد، آبی و سبز
ابعاد چشمه 10 در 10، 15 در 15، 20 در 20 و 25 در 25 میلی‌متر

توری مرغی را از کجا بخریم؟

روش‌های زیادی برای خرید توری‌های مرغی وجود دارد. می‌توانید به مرکز فروش توری در شهر خود مراجعه کنید و خرید خود را به صورت حضوری انجام دهید.

خرید انواع توری‌های مرغی فولادی یا پلاستیکی به طریق اینترنتی و از فروشگاه‌های آنلاین نیز مزایای زیادی دارد. اول از همه می‌توانید از مشاوره کارشناسان این فروشگاه‌ها استفاده کنید. در زمان و هزینه صرفه‌جویی خواهد شد و از طرفی هم بسیاری از فروشگاه‌های آنلاین خرید شما را به صورت رایگان ارسال خواهند کرد.

سخن آخر

در این مقاله به پرسش توری مرغی چیست و چه کاربردهایی در ساختمان سازی دارد پرداخته شد. توری‌ مرغی در انواع مختلف فولادی (فلزی) و پلاستیکی در بازار موجود است. نوع فولادی آن کاربردهای بیشتری در عملیات‌های مختلف ساختمان سازی مانند ستون، گچ‌کاری، ایزوگام و سقف دارند که در بالا به آن‌ها پرداخته شد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا